3 baderåd fra ergoterapeuten, som vil overraske dig

3 baderåd fra ergoterapeuten, som måske vil overraske dig

3 Baderåd fra ergoterapeuten

Baderåd er noget, der ligger mig meget på sinde. Både som mor og som ergoterapeut.
Jeg bor i Nyborg – og her er vand OVER ALT – også inde i midtbyen.
Jeg er mor til Christian (f. 18/12-12), som er en meget nysgerrig og fysisk lille gut, som drages af vand. Vand er en skøn oplevelser før børn – men også farlig, hvis man ikke har respekt for det.
Jeg oplever, at det er den største selvfølge, at man giver børn oppusteligt sikkerhedsudstyr på – og det synes jeg, man bestemt skal overveje de negative sider af, inden man gøre det.

Så her er 3 baderåd set gennem ergoterapeutiske øjne.

Baderåd fra ergodamen nummer 1
Vis dit barn, hvordan du gerne vil have det opfører sig i vand

Baderåd fra ergodamen nummer 2
Giv ikke dit barn nogen form for flyde-“sikkerhedsudstyr”

Baderåd fra ergodamen nummer 3
Hav altid øje på barnet – og vær aldrig mere end en armslængde væk

Baderåd fra ergoterapeuten

Vis dit barn hvordan du gerne vil have det opfører sig i vandet

 

Vis dit barn, hvordan du gerne vil have det opfører sig i vandet

Vær barnets spejl og centrum for tryghed.

Børn gør, som de ser andre gør – så den bedste måde at lære barnet, hvad hensigtsmæssig adfærd i vand er, er ved at vise barnet det. Vær barnets spejl.
Lær barnet at bevæge sig trygt rundt i vandet.
Lær også barnet, at det ikke er farligt at få vand i øre, øjne, mund osv – ej heller at få hele hovedet under vand. Hvis barnet ikke er bange for vandet, så undgår du panik – og panik er den største fjende i vandet.

 

Baderåd

Man kan ikke bevæge sig naturligt i vandet med oppusteligt sikkerhedsudstyr på

 

Brug ikke nogen form for flyde-“sikkerhedsudstyr” 
Dette er det punkt, som jeg forestiller mig, vil overraske flest forældre.

Det er en ganske almindelig opfattelse, at man bør give sine børn korkbælte, svømmeluffer eller andet flyde-sikkerhedsudstyr på, for at sikre de flyder.

Men jeg siger: lade være med at bruge flyde-sikkerhedsudstyr

Hvorfor så det? jo nu skal du høre. Det er der 3 grunde til.

1. grund: man kan ikke stole på flydesikkerhedsudstyr. Det kan svigte, og i værste fald kan det holde dit barn under vandet fx hvis en oppustelig badestolstol kæntre. Men det kan også smutte af dit barn – og det går SÅ hurtigt. Vi taler hundreddele af et sekund.

2. grund: Det er rigtig vigtigt for barnets sikkerhed i vandet, at barnet lærer at bevæge sig naturligt i vandet – og det kan man ikke, når man har flydeudstyr på.
Når man har flydeudstyr på, så ligger man unaturlig højt i vandet.
Når man ligger unaturligt i vandet, så kan man heller ikke lære at bruge kroppen naturligt i vandet.
Det er lidt samme princip, som når jeg siger, at man ikke skal lære børn at gå ved at gå med dem med hænderne over hovedet, fordi tyngdepunktet så ligger unaturligt.
Så du vil gøre dine børn en tjeneste, ved at lære dem, at være i vandet uden flydeudstyr på.

3. grund: Når man bruger flyde-sikkerhedsudstyr, så har man en tendens til at undervurdere det tredje baderåd…

 

baderåd

Hav altid øje på dit barn og vær max en armslængde væk

Hav altid øje på barnet
Vær altid mindst 1 voksen om et barn i vandet – og den voksne skal til en hver tid have øje på barnet. Hvis det er muligt vil det være en stor fordel at være 2 voksne om 1 barn i vandet.
Vær aldrig længere end en armslængde væk fra barnet.

 

PS. Fik jeg sagt, at man ikke kan lære at svømme med flydeudstyr på? 😉

 

Læs meget mere her:
Rådet for større badesikkerher

 

Karin Kløjgaard Trolle

Jeg hjælper mødre med at forebygge og behandle ​skæve og flade babyhoveder - på gode, kærlige og naturlige måder - Der passes ind i din vante dagligdag - føles naturligt - og hverken som pligt eller træning. Jeg har været ergoterapeut i 10 år og jeg har også en kandidatuddannelse i pædagogik

 • Camilla siger:

  Kaere karin.

  Tak for en dejlig hjemmeside og de gode raad. Jeg maa bare erklaere mig uenig i din holdning til flydeudstyr. Som mor og svoemmetraener for baade babyer og de 3-6 aarige, synes jeg det er liiidt svaert at undgaa. Min to-aarige er en vandhund uden lige og jeg har ham gerne i armene og laerer ham ogsaa baade dyk og torpedo. Men nu vil han jo selv – slip mor… Hvori ligger det sikkerhedsmaessige i at undgaa flydeudstyr?

  Handler det ikke naermere om at bruge det rette flydeudstyr? Jeg har et Hawaii svoemmebaelte til min dreng og pt stadig svoemmevinger. Svoemmebaeltet er det mindste, jeg har kunnet finde og i et tyndt lag EVA-skum, som er i et stykke og baeltet er behageligt for den lille krop. Det er naturligvis haemmende for ham med vinger, men jeg kan ikke se, hvordan jeg ellers skal gribe det an for at bevare hans glaede ved at svoemme og at kunne dele svoemmeoplevelsen med ham og rent faktisk laere ham at svoemme?

  Hvordan skal man kunne sende sin 3-6 aarige til vsoemmetraening, hvis de ikke kan holde sig ovenvande uden flydeudstyr? Er det din mening, at de ikke skal gaa til svoeming foer de kan klare sig selv? Og hvordan haenger det ellers sammen med sikkerheden, naar et stoerre barn gaar til svoemning uden at foraeldrene er med i vandet?

  Men ja, jeg kan godt erklaere mig enig i, at et mindre autonomt barn end mit kan have glaede af at svoemme uden svoemmeudstyr og at det i den idelle verden er foraeldrene, der boer vaere med boernene i vandet indtil de kan svoemme selv. Saadan er det jo bare ikke altid…

  Mange hilsner
  Camilla

 • theboss siger:

  Hej Camilla

  hold da op den her besked er gammel – jeg ved ikke lige hvorfor jeg aldrig har set den. beklager !

  tak for dine tanker

  Altså præmissen for det jeg skriver er 1) at det handler om små børn 2) at det handler om at bade (i modsætning til svømmetræning)
  Lige meget hvilket flydeudstyr man vælger, så gælder det at man kommer til at flyde. Det kan vi vist alle være enige i 😉 og når man flyder, så ligger man unaturligt i vandet og får et forkert forhold til, hvordan man bevæger sig i vandet. Det er sådan set den pointe jeg forsøger at skrive frem her.

  Jeg synes man skal lade sine børn komme i vand ALTID og jeg taler IKKE imod svømmetræning. Men jeg vil mene, at det er bedst at opholde sig på lavt vand eller i forældrenes arme indtil man an svømme uden flydeudstyr. Og så er der selvfølgelig undtagelserne, som bekræfter reglen. Men som sagt er det her ikke tænkt i forhold til svømmetræning – men i forhold til leg i svømmepøl/badning.

  håber det giver dig svar

 • >