Derfor får din baby fladt baghoved - læs om årsager og symptomer

Derfor får din baby fladt baghoved

Der er mange årsager og behandlinger af fladt baghoved

Emnet er fladt baghoved.... altså det er i hvert fald det hun taler om... Alt imens du opgivende kigger ud af vinduet på det grå vintervejr [Samtidig med, at du imaginært hiver dig selv i håret, og forsøger at fremtvinge et smil, der forhåbentligt signalere samarbejdsvilje] og sundhedsplejersken velmenende (jo vist!) kvidre: ”Husk at ligge baby på maven mindst 5 gange dagligt” (eller var det 10 gange, hun sagde? …)

Frustrationen er ved at koge helt over. Hun formår åbenbart ikke høre på, at din elskede lille baby bare bliver hjerteskærende ked, når du forsøger.

Og du har forsøgt.

Mange gange.

Men hvorfor er det så egentligt, at babyer får flade baghoveder?


Jo, ser du. Der er 4 årsager til at baby får fladt baghoved - og de 4 har jeg liste op til dig her:

 • At baby ligger for meget på ryggen
 • At baby sidder (for meget) i skråstol og autostol
 • At baby har en favoritside og ligger for meget på den side 
 • At kranieknoglerne har lukket sig for tidligt (dette er yderst sjældent årsagen)

Før vi skal kigge mere på de 4 årsager, så synes jeg, at vi skal se på, hvad det er, vi snakker om. Hvordan set det overhovedet, ud når man har fladt og skævt baghoved?

(yes yes - det er mig, der har tegnet - beklager 😉 jeg håber ikke, at min ubehjælpelige streg forvirrer budskabet 🙂 ) 

Dette er IKKE et fladt baghoved

Her er et sundt rundt og symmetrisk hoved

Dette er et skævt og faldt baghoved

og her et fladt og asymmetrisk baghoved

Vores kranium består af flere kranieknogler. Ved fødslen er de meget bløde og kan bevæge sig i forhold til hinanden.  De er nemlig ikke vokset sammen ved fødslen. Det er nødvendigt, blandt andet fordi, at babys hoved skal kunne presse sammen under fødslen. Hovedet skal vokse meget (ca. 12 cm.), i takt med hjernens normale vækst – halvdelen af denne vækst sker de første 3 måneder.  Kranieknoglerne vokser sammen i købet af de første 2 leve år.

Derfor er det særligt de første 3-4 måneder, hvor kraniet er mest påvirkeligt. Det er også her baby ligger mest på ryggen, og derfor skal være særligt fokus på fladt og skævt hoved hos din baby.

Når sundhedsplejerskerne har stort fokus på, at babyer ligger for meget på ryggen, så har de ret. Det er tilfældet og det er årsagen til mange flade hoveder.

MEEEEEEEN det er faktisk – paradoksalt nok – et forholdsvist nyt problem. Og et problem, der er opstået ud af deres egne vejledninger.


Hvorfor fik børn i 90erne fladt baghoved, når dem fra 80erne ikke gjorde?  

Før 1991 var vuggedød (altså uforklarlige pludselige dødfald hos spædbørn) et relativt stort problem i hele vesten. Man undersøgte problemet og fandt ud af, at hvis babyer sov på rygge i kølige, røgfrie lokaler og i sin egen seng, så var der færre tilfælde af vuggedød. Derfor lavede man en vejledning på disse faktorer. (Så kan vi altid diskutere om det er den eneste farbare vej for at forebygge vuggedød. Men lad den ligge for nu, det var den vej sundhedsstyrelsen i Danmark valgte at gå med). Og det har jo faktisk nedbragt tilfældene af vuggedød betydeligt, efter disse anbefalinger.

Det er med andre ord de allerbedste og væsentligste intentioner, der ligger bag at anbefale at baby sover på ryggen.

Vuggedød og fladt baghoved

Den vejledning har på denne måde medført nogle uhensigtsmæssigheder, som medfører et andet problem: Babyerne får flade og skæve hoveder.


Når en baby ligger og sover i sin egen seng på rygge fra helt spæd, så sker der flere ting:

 • Vi forebygger vuggedød – og det er rigtig vigtigt at holde fast i, at det er årsagen til at dette anbefales.
 • Baby vænner sig til at ligge på ryggen (det er unægtelig MANGE timer en baby sover helt fra spæd)
 • Babyer der ikke kan bevæge hovedet selv, får et ensartet tryk bag på hovedet i alle de timer, baby ligge på ryggen.

Og det er set i det lys, at sundsplejerskerne siger:

 1. Vend hovedet, så hovedet ikke får tryk samme sted hele tiden
  og
 2. Læg baby på maven, når baby er vågen

Her vil jeg så gerne pege på en del andre løsninger. Nogle som jeg oplever virker ( i langt højere grad) - det kan du læse om i mine henvisninger sidst i denne blog.

Men der er også andre ting, der er hårde ved baghovedet. Ting som mange er mindre opmærksom på.Baghovedets ”usynlige” fjender: Autostole og skråstole

Udover at babyer ligger meget på ryggen, så sidder mange også forholdsvist meget. De sidder i skråstole, autostole og andre ting, der belaster både ryg, hofter og baghoved. Man tænker måske ikke over det, når man sætter sit barn i en autostol eller skråstol – men det er meget hårdt ved hovedfaconen.

Det er de første 2 år (og i særdeleshed de første 3 måneder) barnets hjerne udvikler sig mest. Både i størrelse og i synapser. Det er gennem bevægelse og sansestimuli hjernen udvikler sig. Derfor er det både skidt for hjernens og hovedet udvikling at sidde i skråstol, autostol og andre passive stole.

Faktisk mener jeg, at man skal nøjes med autostolen - og kun mens man kører bil. (Altså ikke i Netto eller lignende - her må vi gøre noget andet) 


Når baby har en favoritside

Når babyer har en favoritside, er der særlig stor grund til at være opmærksom på risikoen for fladt eller skævt baghoved. 

Vi skal bare også huske, at en favoritside er et symptom på at noget er galt. Årsagen til at det symptom opstår skal vi behandler.

Årsagen skal vi finde for at kunne behandle den, og det er ikke lige meget, hvad du gør. Lige præcis det her med at finde årsagen, er super væsentligt. Det er væsentligt fordi mange vælger selv at behandle symptomet med hjælpemidler – og så får vi aldrig årsagen behandlet.  og, ja... så er vi altså lige vidt... 
Det svarer til at behandle et brækket ben med at sidde i kørestol – uden at sætte det på plads og bandagere det.


Lejringshjælpemidler til at afhjælpe fladt baghoved

Da mange oplever begyndende fladt baghoved, når baby er omkring 3-4 måneder, tænker mange forældre: Så skal vi aflaste hovedet! Og dermed er der rimelig godt salg i ”hjertepuden” og skråkiler til lejring. Men som sagt, så er det vigtigt at få behandlet årsagen.

I forbindelse med min graviditet og fødsel gik jeg hos kiropraktorer Karina Gyrst. Hun fortalte mig, at hun havde undersøgt effekten af de hjælpemidler, som lover at man kan slippe for et fladt baghoved. Det interessante var så, at det slet ikke var lykkes dem at skabe evidens for, at noget har nogen som helst havde effekt.

Det er med andre ord kun aflastning af hovedet, der reelt virker.

Men det er klart, at der er årsager, når baby får en favoritside – og dem skal vi kigge på nu.


De 3 årsager til at babyer får en favoritside er: 

 • At baby har fået en dårlig vane
 • At der er stramninger i musklerne
 • At der er skævhed i babyens led

Vores vaner - venner eller fjender? 

Selv når verden er af lave - som den fx er når man har fået en lille ny baby - kan vi stole på, at vi kan holde benene på jorden, ved hjælp af vores vaner. Vaner er en vidunderlig ting, som sørger for, at vi klarer det mest basale på minimal kraft. 

Men når man blive mor, skal man lære en masse nyt hver eneste dag og have en masse nye vaner. Og fordi man er så presset i den tid, bliver disse nye vaner ikke altid de bedste. De bliver det man nu magter. Og det er ingen skam. Men det er måske uhensigtsmæssigt.

En af de dårlige vaner der kan føre til fladt baghoved er det vi kalder "ensidig håndtering". Det kan fx være at give flaske fra den samme side hver gang - eller putte med hovedet til samme side hver gang. 

Hvis din baby får fladt baghoved pga. en eller flere dårlige vaner - så kan det være svært at gøre noget ved det. Men der er hjælp at hente - og her er ergoterapi en oplagt behandlingsform. Ergoterapeuter er eksperter i at lave små forandringer i hverdagslivet, som til sammen giver store resultater. En ergoterapeut vil kigge på din hverdag og i samarbejde med dig finde ud af, hvad der med mindst mulig indsats kan ændre mest muligt.


Muskelstramning

Når en muskel bliver øm og stram, så får vi lyst til at gøre noget for, at det ikke skal gøre ondt. Det kan fx være at holde hovedet til den anden side. Det er nøjagtig det samme for små babyer. Og der er mange babyer, der har små skavanker i musklerne og derfor kommer til at få en favoritside. 

Hvis baby har muskelstramninger så er det klart, at han helst vil sove på den ene side, se til den ene side eller lignende. Hvis du oplever dette, så vil det være rigtig fornuftigt at konsultere en fysioterapeut. Fysioterapeuten kan løsne op for disse muskelstramninger og vejlede dig i håndtering af baby, så det ikke opstår igen.

Skævhed i led

Det der med at blive født - det er en barsk omgang. Godt nok er vi skabt til det - men det betyder ikke, at vi ikke kan blive lidt ømme og skæve af processen. Det gør moren jo sådan set også, når alt kommer til alt.  

Rigtig mange børn er født med skævheder led –typisk i rygsøjlen. Det gælder både børn, der er kommet til verden vaginalt og ved kejsersnit.

kiropraktik mod fladt baghoved

Her er det kiropraktoren, der er din ven. Faktisk er jeg overbevist om, at alle nyfødte med fordel kan tilses af en kiropraktor. Hvis du er typen, der får det helt skidt ved tanken om at sende din baby til kiropraktor, så vil jeg bare lige nævne: Kiropraktik til babyer er super blidt –  slet ingen knæk og bræk. Ja ja da, der findes alternativer til kiropraktik. Men kiropraktorerne altså har en kandidatuddannelse, hvor det meste af deres bachelor er taget sammen med lægerne – og de er bare ubetinget eksperterne i led. 

For tidlig lukning af kraniepladerne er en sjælden årsag til fladt baghoved

Dette er en tilstand jeg ikke vil bruge meget tid på her – blot konstatere at den eksisterer, og at man skal søge læge, hvis man mistænker dette.

Ja, og det var så mit svar på "hvorfor får babyer fladt baghoved?"

"Hvad du så skal gøre ved det?" Ser du, det var sørme et godt spørgsmål - tak for det 😉 

Jo, altså - det er netop dét jeg brænder så meget for at fortælle dig - for der er så meget du kan gøre, på en god måde. Det første jeg vil anbefale dig at gøre er, at downloade den guide, du finder herunder med 5 hurtige bud på løsninger. Det er 1 side med 5 hurtige ideer til, hvordan du kan aflaste babys hoved. 

Du kan også finde en en række blogindlæg om, hvad du kan gøre her

Karin Kløjgaard Trolle

Jeg hjælper mødre med at forebygge og behandle ​skæve og flade babyhoveder - på gode, kærlige og naturlige måder - Der passes ind i din vante dagligdag - føles naturligt - og hverken som pligt eller træning. Jeg har været ergoterapeut i 10 år og jeg har også en kandidatuddannelse i pædagogik

>