Ergobaby Four Position 360 - Ergokarin.dk

Ergobaby Four Position 360

Ergobaby Four Position 360 – en ergoterapeutisk vurdering 

Hvorfor vurdere Ergobaby Four Position 360?

Da jeg første gang læser om denne nye bæresele fra Ergobaby Four Position 360, er jeg meget kritisk overfor “face out”-funktionen. ”Face out” er den bærestilling, hvor baby sidder med ryggen mod bærerens mave og ansigtet ud mod verden.

Min kritik lyder på, at ergonomien for mor og barn ikke kan bliver optimal, og der er stor risiko for overstimulering af baby. Det er den ultrakorte version af min kritik.

Det er anledningen til, at jeg takker ja til at afprøve Ergobaby Four Position 360 bæreselen og lave en ergoterapeutisk vurdering af den, da Kirsten fra Livrig.dk præsenterede mig denne mulighed. Det er denne vurdering, du sidder med her.

Ergobaby four position 360

Arthur i Ergobaby four position 360

Jeg har nu lavet en ergoterapeutisk vurdering af Ergobaby Four Position 360

Jeg vil give selen 4 stjerne ud af 5.

Resume:
Der er tale om en rigtig god sele, der er dynamisk og bredt set er let at anvende.
Men når det er sagt er Face Out funktionen meget svær at anvende optimalt og Ergobaby har ikke informeret tilstrækkelig om begrænsningerne i denne funktion i det materiale der ligger i kassen.
Ergonomi-niveauet er en del dårligere for børn der nærmer sig vægtgrænsen på 15 kilo, set i forhold til børn under 10 kilo, som sidder meget bedre i selen.

Denne vurdering er et udtryk for min personlige og faglige oplevelse af selen i det omfang jeg har testet den i brug i praksis.

Beskrivelse af Ergobaby Four Position 360

Ergobaby ”Four position 360” er en formstøbt sele med klikspænder, til at bære børn fra de er cirka 4 måneder til de vejer 15 kilo.
Ergobaby Four Position 360 brug kan udvides med en løs ”babyindsats” (købes som tilbehør), som gør at den kan bruges fra 3.2 kilo.
Ergobaby Four Position 360 kan bruges efter sikkerhedsgodkendelsen af bærere med et taljemål op til 133 cm.
Ergobaby Four Position 360 koster kroner 1149,- inklusiv fragt og kan købes både i fysiske og netbaserede butikker i Danmark.

Min vurdering af Ergobaby Four Position 360

Jeg har vurderet selen på følgende kriterier:

Ergobaby four position 360

Karin og Christian i Legoland med Ergobaby four position 360

 • Ergonomi for barn og bærer
 • Komfort
 • Brugervenlighed
 • Mulighed for understøttelse af positive udviklingsprocesser for barnet
 • Instruktion/information fra firmaet

Jeg har afprøvet selen på 2 mødre og 2 børn:

 • 1 plus size mor (det er mig, Karin)
 • 1 mor med dårlig ryg (Signe)
 • 1 barn på 6 måneder og ca. 9 kg (Arthur)
 • 1 barn på 18 måneder og ca. 13 kg (Christian)

Kort om de 4 bærestillinger Ergobaby Four Position 360 kan anvende på.

 1. Mave til mave.
  Her sidder babyen og krammer bæreren med babys mave mod bærerens mave.
  Bruges fra 5,5 kilo (barnet SKAL kunne holde hovedet selv) til 12,2. kilo. Kan udvides ned til 3,2 kilo ved brug af babyindsats)
 2. Rygsæk.
  Her sidder baby som i en rygsæk, men babys mave mod bærerens ryg.
  Bruges fra 6 måneder (mindst 7,8 kilo) til 15 kilo.
 3. Hofte.
  Her sidder baby og krammer bæreren med maven ind skråt mod bærerens krop, med bærerens hoftekarm som fundament.
  Bruges fra 6 måneder (mindst 7,8 kilo) til 12,2 kilo.
 4. Face out.
  Her sidder baby og kigger ud mod verden, med ryggen ind mod bærerens mave.
  KAN OM NØDVENDIGT bruges fra 5-12 måneder (mindst 6,4 kilo – højest 10 kilo).
  Bør ikke bruges til sensitive, præmature, trætte eller sovende børn.
  Bør kun anvende i rolige omgivelser og over kortere perioden det vil sige maximum 15-30 minutter afhængig af, hvor modtagelig barnet er for stimuli. Bliver barnet påfaldende passiv, hyperaktiv, har negativ adfærd eller lignende, bør man straks vende barnet ind mod den voksne.  Det er en stilling, der stiller store krav til den voksnes opmærksomhed på barnet.

Fælles for alle bærestillinger i Ergobaby Four Position 360

Ergobaby Four Position 360 er generelt meget let tilgængelig, den er meget intuitiv i brug.

På ergobaby.dk er der nogle rigtig pædagogiske videoer som viser, hvordan Ergobaby Four Position 360 indstilles*. Det fungerer rigtig godt med deres simple opstilling i videoerne og step by step gennemgang af teknikkerne.

Ergobaby Four Position 360 er meget flexibel i størrelse. Den rummer både meget slanke og plus size mødre med et taljemål op til 133 cm.

Den måde man indstiller Ergobaby Four Position 360 på er meget flexibel og nærmer sig den dynamik man kender fra fx en mai tai. Man løsner spænderne helt og så sætter man baby i selen og hiver i remmene, indtil baby sidder tæt nok. Det vil sige, at man indstiller fra nul hver dag, hvilket er meget ergonomisk. Dette kan dog også være en ulempe, da man meget let kan få den indstillet skævt på denne måde. Så man har faktisk brug for et spejl eller en til at hjælpe med at kigge, om den sidder indstillet lige, både på barn og bærer.
Dog er den faconsyet så den har stadig et stykke vej i forhold til den super-ergonomiske vikle.

At bære sit barn er med til at støtte barnets udvikling.
Det udvikler barnets posturale refleks og er på den måde med til at forberede barnet til at lære at sidde, kravl og få.
Børn der bliver båret dagligt har bedre forudsætninger for at opbygge et godt selvværd, gode evner til tilknytning, en god socialforståelse, empati og humor.
Børn der bliver båret dagligt har lettere ved at lære at leve med adskillelse fra far og mor, da deres behov for nærhed er tilfredsstillet.

 

Jeg har afprøvet selen med Christian på 18 måneder i mave til mave og rygsæk.

Mave til mave
Han vejer over de 12 kilo som er maximum i mave til mave, og det kan mærkes både ergonomisk og på komforten. Han bliver simpelthen for tung efter 15-20 minutter, og jeg får en uhensigtsmæssig kropsholdning. Det er dog helt forventeligt, og ikke selens skyld.
Han har for lange ben til at sidde i en god frøstilling (knæ over numsehøjde), det vil sige stoffet når ikke ud i knæhaserne, og hans lårben kommer ikke i den vinkel de skal. Men det kan godt gå an i en snæver vending, da der er tale om et stort barn, der kan gå selv og godt kan tåle lidt mere belastning på kroppen. Jeg har brugt mave til mave med ham en dag, hvor hans skulle være et sted, hvor der var mange stimuli, som jeg gerne ville skåne ham for, så han fik lidt ro og hvile. Jeg kunne skifte mellem at gå og sidde og det fungerede ok til dette formål.
Det er simpelt at få ham op at sidde uden hjælp og man kan også sagtens spænde rygremmen uden hjælp.
Denne position er særlig godt egnet til at skærme børn, både de små der har et massivt behov for at bliver skærmet og det større, når de har behovet fx når de er trætte. At skærme barnet forebygger overstimulering og uhensigtsmæssig adfærd.

 

Rygsæk 

ergobaby four position 360

Christian
i ergobaby four position 360

Rygsækbæring med Christian fungerer godt. Selen er virkelig god til dette formål.
Christian sidder godt på den måde, og han hygger sig meget med det. Jeg vil faktisk sige, han elsker det 🙂
Han har ikke en optimal frøstilling med knæ over numsehøjde, han ben er for lange til det i selen. Det lever jeg så med af 2 grunde. Han kan gå, så hans ryg kan klare mere end mindre børns rygge og han er så stor så han nok skal give udtryk for at han ikke sidder godt.
Ergonomisk er det virkelig behageligt for mig som bærer. Jeg har brugt den på Danehofmarked i juli-heden, vi gik op og ned af Nyborgs Voldanlæg i 30 graders varme – og det fungerede super.
For en plus size mor kan brysterne dog godt være lidt i vejen for brystremmen og komforten omkring brystremmen kan være en smugle nedsat. Det er simpelt at lære at få ham om på ryggen at sidde uden hjælp. Videoerne på ergobaby.eu er en stor hjælp, især til nybegyndere.

Det lidt større barn (må bruges fra 6 måneder af) kan have et behov for at se verden, og det kan man fra ryggen i højere grad end fra maven mod mave. Til gengæld kan barnet stadig skærme sig selv og putte sig ind til bæreren, når behovet er der for det.

Signe og Arthur har prøvet ”mave til mave” og ”face out”, hvor jeg var sammen med dem.

Mave til mave
Det var super nemt at få Arthur placeret godt i ”mave til mave”-positionen. Han sad bare god med det samme, og det føltes også godt for Signe.
Der er ikke så meget at bemærke, det var bare super.
Et lille barn som Arthur på 6 måneder har stadig et stor nærhedbehov og dette tilfredsstilles rigtig fint i denne stilling. Det er også muligt at amme i selen.

Ergobaby four position 360

Face Out
Jeg synes det krævede en del tilpasning at få Arthur placeret i en fornuftig frøstilling (det vil sige knæene over numsehøjde), som er ergonomisk god for ham. Det kræver i hvert fald et spejl, en hjælper eller et “selfie” at vurderer, hvornår han sidder, som han skal.
Hans ben flagret ret meget ud i luften, og han har kun fysisk kontakt med sin mor på ryggen. Dette er temmelig uhensigtsmæssigt, da vi ved at en stor berøringsflade og at fødderne har ”greb om noget” er vigtigt for barnets muskelspænding i kroppen. Endvidere flyttes tyngdepunktet ud foran bæreren og barnets bevægelser vil påvirker bærerens ergonomi negativt.
Arthur synes dig, at det var vældig hyggeligt at sidde og kigge på verden.
Signe synes det føles behageligt at have ham i selen, trods sin dårlige ryg. Arthur sad cirka 10 minutter før han meget gerne ville se sin mor igen. Det foregik i et rum, hvor der kun var Arthur, Signe og mig – så der var igen risiko for overstimulering på de 10 minutter. Dette er dog meget vigtigt at være opmærksom på i denne position.
Når jeg kigger på Arthur i selen, så synes jeg hans arme sidder holdt tilbage i en unaturlig position. Det medvirker til at han kommer tættere på sin mor, hvilket er godt for hendes ergonomi. Men det ser ikke behageligt ud for ham. Selvom ”rygstykket” var foldet ned fik han det op under hagen på en træls måde. Han beklager sig dog ikke.

Jeg er med andre ord ikke særlig begejstret for denne funktion. Det er svært at indstille optimalt både alene og med hjælp, og selv i den optimale stilling er det ikke super komfortabelt. Dog er ergonomien for mor tilsyneladende overraskende god i praksis, i hvert fald målt over den korte tid og de omgivelser selen er afprøvet. Hvis Signe skulle være fysisk aktiv under brugen, kunne man forestille sig at det i nogen grad ville se anderledes ud.

 

Hoftestillingen har jeg ikke afprøvet. Jeg blev helt rundtosset ved synet af instruktionen af, hvordan man skulle flytte rundt på remmene. At det virker uoverskueligt er et stort minus for denne stilling, da det simpelthen betyder, at de fleste ikke vil få den brugt (særlig meget) i praksis.

Babyindsats har jeg ikke afprøvet.

Instruktioner og informationer fra Ergobaby

I kassen med Ergobaby Four Position 360 ligger en brochure med billedinstruktioner af de forskellige bærestillinger og anbefalinger (det vil sige sikkerhedsgodkendelser) på vægt og alder.
Den er simpel og let tilgængelig. Det betyder også, at hvis man vil vide noget som helst ud over det, så skal man på internettet og lede efter det.
På ergobaby.eu finder man rigtig fine informationer, men man skal selv lede efter dem og det er et stort minus, da det kan betyde nogen aldrig finder det.
Især på ”face out”-stillingen mangler jeg informationer i det materiale man får med i kassen. Der står i pjecen, at man må bruge den fra 5-12 måneder, og hvordan man gør. Men der står intet om begrænsninger og ingen anbefalinger i forhold til at undgå overstimulering. Henrik Norholt (forsker ansat ved Ergobaby) har beskrevet den problematik flittigt. Også hvordan man bruger Ergobaby Four Position 360 hensigtsmæssigt i forhold til denne problematik om overstimulering. Men det er gemt godt væk. Jeg savner at den information gives meget direkte til køberen af en Ergobaby Four Position 360. Det er nemlig væsentligt lige præcis for denne funktion – og det er ulogisk for mange.

Konklusion

Ergobaby har virkelig lavet en rigtig god sele her!
Ærgerligt den kun går til 15 kg og ikke 20 kilo som deres ”Original” sele. Christian er kun 1,5 år og er ved at nå grænsen – det kunne være fedt, at den var godkendt til de 5 kilo ekstra.

Den kontroversielle del er ”face out”. Jeg må sige: Det ER muligt at opnår en rimelig fornuftig ergonomisk siddestilling i denne funktion. Det er ikke let, heller ikke selvom man har en hjælper. Men det er muligt.
Til gengæld synes jeg bestemt ikke, at man har løst problemet med stimulation og overstimulation. Man informerer simpelthen ikke godt nok om denne problematik, og hvordan man håndterer den.
Det er i min verden ikke nok at have holdningen ”mor/forældrene kender barnet bedst”. Når man har viden har man også et ansvar, og det ansvar synes jeg ikke, at Ergobaby i dette tilfælde håndterer hensigtsmæssigt og tilfredsstillende.
Når alt kommer til alt, så synes jeg, at de skulle have ladet være med at lave denne ”face out”–funktion. Den er for svær at håndterer hensigtsmæssigt.
Der hvor ”face out” potentilet kunne give mening er, når man går rundt hjemme i haven og kigger på blomster osv. Altså med andre ord, når man er et stille sted, hvor baby kan have gavn af at kigge på noget.
Jeg kan ikke forestille mig nogensinde at bruge denne funktion til mit eget barn.

 

*) Gode links på ergobaby.eu

http://www.ergobaby.eu/shop/baby-carriers/four-position-360/

http://www.ergobaby.eu/blog/360carrier/

http://blog.ergobaby.com/2013/10/ages-stages-a-science-based-view-on-baby-carrying-positions/

http://blog.ergobaby.com/author/norholt/

 

* Denne vurdering er et udtryk for min personlige og ergoterapetfaglige oplevelse af selen i det  omfang jeg har testet den i brug i praksis.

Karin Kløjgaard Trolle

Jeg hjælper mødre med at forebygge og behandle ​skæve og flade babyhoveder - på gode, kærlige og naturlige måder - Der passes ind i din vante dagligdag - føles naturligt - og hverken som pligt eller træning. Jeg har været ergoterapeut i 10 år og jeg har også en kandidatuddannelse i pædagogik

>