Få baby til at sove med rolige bevægelser i en sansegynge

Min magiske sansegynge

Sansegynge er en ægte win-win

Nu skal du sætte dig godt til rette og høre mirakelhistorien om min sansegynge.

Det er først på eftermiddagen og forårssolen står ind gennem stuevinduet i det lille rækkehus i Nyborg. Jeg dumper lidt træt ned på den rosa yogamåtte, som er placeret langs væggen i stuen…

Mit elskede auberginefarvede Royal Copenhagen Contrast krus er fyldt med skoldhed æble/kvæde te fra den lokale the-pusher.

Når jeg sidder der i solstrålen med ryggen opad væggen, benene korslagte og mit tekrus i hånden, så kræver det meget lidt energi at stille skubbe til sansegyngen, som hænger i loftet. På sansegyngen står liften med min lille dreng – og der går kun kort tid før han sover trygt til de blide gyngende bevægelser fra sansegyngen.

Ahhh…. Solstråle, te og en sovende baby – det er tæt på lykken for en træt mor.

Det er faktisk lidt magisk med sådan en gynge, der får min dreng til at sove. Men som med så meget andet magi, så er der en forklaring gemt. Når man kender den, er det som om teaterlamperne slukker og så forsvinder alle fascinationer og alt stjernestøvet.

Er du klar til at få magien spoleret?

Når man ligger i sin mors mave, så udvikles man stille og roligt. Vestibulærsansen (også kaldet labyrintsansen) dannes i første trimester, og det er den sans der er grundlag for fænomenet her.

Vestibulærsansen har mange funktioner. Den hjælper os til at vide, hvor vi er i et rum, hvor hurtigt vi bevæger os og i hvilken retning vi bevæger os. Men der påvirker også i hvor høj grad vi er vågne; altså om vi sover, er døsige eller helt oppe på dupperne. (Du kan læse mere om vestibulærsansen her).

Og det er netop det sidste, med vågenhedsniveauet, som er interessant her.

Vores vågenhedsniveau er et kontinuum fra søvn til super vågen. Vi kan bruge stimulation af den vestibulære sans til at opnå alt fra søvn til at være helt frisk, afhængig af hvordan vi stimulerer.

Når et barn har brug for hjælp til at finde ro og falde i søvn, så hjælpe det at stimulere barnet vestibulære sans med vedvarende, rolige, lineære bevægelser som i en hængekøje, slyngevugge eller på en sansegynge.

Hvis et barn har brug for hjælp til at komme op i gear kan vi vende det med hovedet nedad, lave hurtige retningsskift og  kaste barnet op i luften og gribe det igen.

Det er altså vestibulærsansen, der sidder i det indre øre, der fortæller barnet om det skal sove eller være vågen. Du skal bare formidle det via stimulation af vestibulærsansen. Når vi bliver større kan vi selv regulere uden hjælp fra vores forældre.

Giv din baby ro

  • Lige baby ned
  • Gyng baby på tværs af kroppen (som i en hængehøje)
  • Benyt vedvarende, rolige bevægelser

Sansegyngen kan meget mere end det…

Men når nu vi har fået investeret i denne mirakelgynge – og vi har fået farmand til at hænge den der krog op i loftet, så er det da synd at den skal hænge der når baby er vågne, ikke?

Især fordi sansegyngen kan så meget mere end at få baby til at sove…

Når du vender baby om på maven og gynge, så er der både stor underholdningsværdi (der som regel forlænger interesse for at ligge på maven) og der er et utal af gode sidegevinster.

Evnen til at holde kroppen kontrolleret stabil og aktiv styrkes. Liggende er det første skridt mod at trille og sidde. Kontrollen over den siddende stilling er vejen til at stå  - og den stående mod at gå. Det skal naturligvis sættes sammen med andre ting – og af dem træner sansesyngen fx også babys fornemmelse for hvor han er i rummet og hvilken retning han bevæger sig styrkes. Dette er en vigtig forudsætning for at lære at bevæge sig rundt selv senere hen – og ikke støder ind i alting.

Tips og tricks


Hvis din baby har svært ved at ligge på maven og underholdningen ved gyngebevægelserne ikke er nok i sig selv, så kan du hjælpe kroppen op med en siddekile. Så snyder vi tyngdekraften lidt.  

Hvis du vil stimulere til ro – uden at bruge fx en lift (måske er baby for stor til lift) eller babynest – så kan du putte baby godt med forskellige ting. Det kunne være en stor bamse, dynen, tæpper og puder.

Det kunne også være med en ammepude eller en madras med ”kanter” fx babyskies.

Sansegynge

At vælge en sansegynge

Der findes mange sansegynger på markedet. De er i mange kvaliteter og mange prislejer. De har også mange navne – så lade dig ikke forvirre af, hvad forhandleren kalder den.

Vi taler om en gynge, man kan ligge på, som kan bevæge sig frem, tilbage og rundt.

Jeg vil fremhæve nogle af de ting, du med fordel kan overveje, inden du køber en sansegynge:

Ophæng:

Den måde sansegyngen hænges op på er vigtig. På den ene side ønsker vi, at det skal være let at indstille den korrekt og i vatter. På den anden side, ønsker vi mange funktioner og flexibilitet.

Højden: Det er fedt, hvis den kan reguleres i højden. Fordelen ved at kunne komme meget tæt på jorden er at der ikke er så langt op (selvhjulpenhed) eller ned (hvis man falder ud over kanten ved et uheld.

Fjeder: nogle er monteret med en fjeder i ophænget. Dette giver mulighed for et andet glid og/eller bounce i bevægelserne.

Kanter:

Når man bruger sansgyngen til helt små børn, så kan det være en tryghed at have kanter. Flere modeller fås med kanter der kan på/afmonters.

Vægt:

Der er stor forskel på hvor stor belastning sansegynger kan holde til. Derfor kan det være vigtigt at gøre sig overvejelser om hvor mange børn, der skal kunne være på gyngen ad gangen og om der skal kunne være voksne også. Gyngerne jeg har set på varierer fra 50-200 kg. belastning.

Karin Kløjgaard Trolle

Jeg hjælper mødre med at forebygge og behandle ​skæve og flade babyhoveder - på gode, kærlige og naturlige måder - Der passes ind i din vante dagligdag - føles naturligt - og hverken som pligt eller træning. Jeg har været ergoterapeut i 10 år og jeg har også en kandidatuddannelse i pædagogik

>