Skoguiden til småbørnsforældre: forår - Ergokarin.dk

Skoguiden til småbørnsforældre: forår

Skoguiden til småbørnsforældre: forår

Er Bilkas sandaler lige så godt som Ecco’s? Må jeg arve kusines fine kondisko med blinklys i?

Skoguiden vil kigge på de mange “gode råd” der kommer omkring børnesko – og hvad skal man så lytte til? Det tema vil jeg tage op her på bloggen.

Jeg har allieret med med Pia, som ejer Nicolai Sko i Nyborg – hun har solgt sko til børnefamlier i 30 år – og den erfaring skal vi høste af nu, her i skoguiden. 

Pia sagde ja til at deltage i Skoguiden, for som hun siger “Det er bare det vigtigste med gode sko”

Det er lige ved at være 1. april – og april er forårsskoenes måned. Det er nu, vi skal ud af vinterstøvlerne og købe forårssko til børnene. Mest af alt fordi 20. april kommer der børnepenge – og efter den dag, er udvalget betydeligt mindre på hylderne – og udvalget er vigtigt, så man finder de sko, der passer barnets fod.

Lige præcis dét – at finde den rette sko til dit barns fod – er formålet med skoguiden.

Det første spørgsmål der melder sig, når der skal købes forårssko, er: Hvad har barnet brug for af sko?

“Skopakken” om foråret til børn består af

 

 

 

skoguiden

Skopakken – forår

 

Det man kan sige generelt om at købe sko til børn er:

 • Man bør ikke få sko på før man kan gå stabilt (jeps, ingen sko til kravlebørn) læs mere her
 • Man bør have 12-15 mm. voksetillæg i nye sko, så de med overvejende sandsynlighed kan passe i 6 måneder
 • Sko bør være lette og have fleksible såler
 • Man bør altid købe nye sko til børn – ALTID 🙂 Det vil sige: Ingen arvesko er anbefalingen fra både Pia og mig

Overgangssko er den lukkede sko, der bruges i tiden hvor vinterstøvlen er for varm og sandalen er for kold.

En overgangsko:

 • Den skal sidde godt fast på foden
 • Den skal altså have en fast hælekappe
 • Den skal passe fodens i længde og bredde.

Udfordringerne ved at købe overgangssko:
Det kan være rigtig svært som forældre at vurdere pasformen og størrelsen i en lukket sko. Derfor er det godt givet ud at få professionel hjælp til dette i en god skobutik, indtil børn kan samarbejde relevant om at vurdere skoens størrelse og pasform.

Pia oplever gentagende gange, at forældre der har købt sko uden professionel hjælp, kommer til at købe sko, der ikke passer (især købe for småt), og derfor skal købe nye sko igen midt i sæsonen. Og så er der jo ingen penge sparet…


Sandalen er så den åbne sommersko med luft til fødderne.

Lige som overgangskoen skal

 • Den skal sidde godt fast på foden
 • Den skal have en fast hælekappe
 • Den skal passe fodens længde og bredde
 • Der skal altid være plads til at sprede og vifte med tæerne.

Til de 1-2 årige vil det sige:

 • En lukket hælekappe
 • En lukket tå

Når man er blevet 3 år kan man godt have åben hæl og tå, da foden har ændret sig og barnets motorik er bedre.

Sandalen er den letteste at købe, da man kan se ind i den hvordan den sidder i bredde og hvor meget luft der er foran tåen.


Gummistøvlen er det lukkede formstøbte regnvejrsfodtøj

En gummistøvle skal:

 • Sidde så godt fast som muligt
 • Være så lette (vægt) som muligt

Gummistøvlen er klart det sværeste at købe til børn. Face it: det kræver professionel vejledning. Gummistøvler er bare ikke ergonomisk godt fodtøj –  lige meget hvor praktisk det er og hvor selvhjulpen børnene bliver af dem.

MEN gummistøvlen er fuldstændig uundværlig i Danmark. Med 171 regnvejrsdage om året, så er vi nødt til at have fodtøj, der kan holde fødderne tørre.

“Det sværeste er at finde gode gummistøvler til smalle fødder – det kræver en del erfaring, at finde de rigtige” fortæller Pia

Det kan bare være svært at finde gummistøvler der passer barnet, da gummistøvler bare har en facon, man ikke rigtig kan påvirke – og de har ikke den hårde hælekappe, som er nøglen til stabilitet. Det er derfor særlig vigtigt at få hjælp til at finde den rette model til netop gummistøvler.


Hvad sker der, hvis skoen ikke passer?

Fødderne er menneskets fundament og det er bare så vigtigt at ens sko passer. Men hvorfor?

Worst case scenario er at føddernes knogler, sener, negle mm. fejludvikles, hvis sko ikke passer – altså at vi får nedgroede negle, fejlstillinger i knogler mm.

Men at have gode sko har også betydning for barnets motoriske udvikling. Hvis man har kolde eller våde fødder, hvis sko klemmer eller er for store, kan man ikke lege og bevæge sig frit og dermed få de sanse-erfaringer, der skal til en sund motorisk udvikling.

Og det vil også give sociale udfordringer – som vil påvirke selvværd og psyke – det er en kædereaktion. (som selvfølgelig ikke kan sluttes omvendt ;-))

At finde den rette butik 

Pias råd er: “Find en lille butik, gerne en hverdag og vælg den ældste mest erfarne ekspedient, som har prøvet det mange gange”

Skoguide

Find den rette skobutik

Fordelen ved den lille lokale butik er, at de er afhængige af at have kompetent personale – for de er afhængig af tilfredse kunder, der kommer igen. Det gør sig ikke gældende i storcentre, hvor man i højere grad kan risikere at møde en ufaglært skolepige, der kun er der lørdag formiddag.

Nå ja, og så lige tilbage til spørsmålet “Er Bilkas sandaler lige så godt som Ecco’s?”
Well, det findes der vist ikke noget universalsvar på – det største problem er helt sikkert, den mangelende kompetente vejledning i at finde den rette sko.

Karin Kløjgaard Trolle

Jeg hjælper mødre med at forebygge og behandle ​skæve og flade babyhoveder - på gode, kærlige og naturlige måder - Der passes ind i din vante dagligdag - føles naturligt - og hverken som pligt eller træning. Jeg har været ergoterapeut i 10 år og jeg har også en kandidatuddannelse i pædagogik

>