ergoterapeutisk test af skoletasken Bergans of Norway 2GO 24L

Skoletasken Bergans of Norway 2GO 24L

Skoletasken Bergans of Norway 2GO 24L:
Ideel til den lille 0. klasser

Skoletasken Bergans of Norway er sponsoreret af producenten. Derfor skal jeg i følge dansk markedsføringslov markere teksten med ordet REKLAME, det er hermed gjort.  Alle taskerne i den her serie er sponsoreret af producenterne på lige vilkår. Det betyder, at producenterne har sendt mig tasken uden beregning. 

Her i videoen får du de 3 ting, jeg synes tasken gør allerbedst

Ergonomi, Anvendelighed, Æstetik, Kemi og Trafiksikkerhed

Når man står ude i butikken, med en 5-6 årig, der er med for at købe sin første skoletaske, kan det være ret svært at vide, hvad man skal kigge efter – for os forældre, that is. Børnene ved nemlig godt, hvad de kigger efter: den der umiddelbart taler til øjnene.

Men som forældre kan man jo godt synes, at ting som ergonomi, sikkerhed, kemi osv. også spiller en væsentlig rolle.

Her får du en gennemgang af nogle ting, jeg synes er væsentlige, når vi skal købe taske til 0. klasse. Det omfatter blandt andet Ergonomi, Anvendelighed, Æstetik, Kemi og trafiksikkerhed

Til sidst i bloggen kan du downloade en meget enkel 1 sides oversigt med de vigtigste ting at kigge efter, når du køber skoletaske – og den kan let printes, til at tage med ud at købe ind. [Du kan også bare scrolle ned og downloade den nu, hvis det er 😉 ]

Skoletasken Bergans of Norway 2GO 24 L: Her har vi at gøre med en taske, som passer de fleste nye 0. klasser. Den har en lav vægt, stort indhold og er testet fri for kemi.

Skoletaskens ergonomi

- altså alt det der med, at den ikke må belaste kroppen unødigt…

Det er vigtigt at finde en taske som fysisk passer barnet. Men hvordan ved man egentlig det?

Jeg vil her liste en række fysiske krav op – og jo tættere tasken kommer på alle disse krav- des bedre er den.

 • Taskens skulderremme bør flugte i højden med skulderen
 • Tasken bør slutte på lænden (ikke numsen)
 • Tasken bør ikke være bredere end barnets skuldre.
Skoletasken Bergans lang ryg

1: længst mulige ryg

Skoletasken Bergans mellem ryg


2: ryggen er indstillet i en mellemposition

skoletasken Bergans lille ryg

3: kortest mulige ryg

For at sikre at tasken har skulderstropperne (næsten) vinkelret på kroppen og bunde på barnets lænd – så har Bergans of Norway lavet en smart ting ved deres rygge. Ryggen på 2GO 24L udemærker sig gevaldigt ved, at den kan indstilles i højden. Faktisk helt fra 28 cm og op til 38 cm. Det betyder, at vi kan få den til at passe de fleste børn.

De angiver selv at tasken kan passe et barn helt ned til 110 cm højt – og det skal nok passe. 
På billederne her over kan du se Christian prøve tasken. Han er 118 cm høj. Jeg synes, den passer ham bedst på det første billede - og der er tasken indstillet med den længst mulige ryg. 

Indstilling af remmene

Tasken indstilles derudover med skulderremme, bryst- og hoftebælte.

Skulderremmene skal sidde naturligt fast på skulderne på barnet, så de ikke glider ud på armen -også selvom brystremmen ikke er spændt.

Brystremmens primære formål er at holde tasken tæt på barnets ryg – ikke at holde skulderstropperne sammen. Brystremmen kan flyttes i højden – og den bør placeres ca. midt på brystet.

At få spændt brystremmen er let – og hvis man øver det med barnet, så bliver det hurtigt en vane – lidt lige som at man tager sikkerhedssele på, når man sætter sig i en bil.

Hofteremmen kommer – når tasken har den rette højde -til at sidde på det øverste af hoftekarmen. Her spænder man bare så den sidder behageligt. Hofteremmen bidrager til en god fordeling af hvordan vægten bæres på kroppen.

Skoletasken Begans remme

Hold tasken tæt på kroppen

Det er en rigtig vigtig pointe, det her med at holde tasken helt tæt på kroppen. Derfor er det også en fin detalje, set med ergonomiske øjne, at den kan justeres i dybden med remme på siden af tasken. På den måde holdes tasken ind kroppen lige meget hvor lidt og hvor meget der er i tasken.
Forestil dig en halvtom taske, der er alt for dyb. Vægten vil her lægge sig ”væk fra kroppen” og tasken vil føles unødig tung. Derfor er det super smart med disse remme i siderne – og det er meget let at både stramme og løsne.

Om man får lavet alle de indstillinger i praksis og kan overskue, hvad der er det rigtige. Det kunne jeg godt være tvivlende på – men kommer nok an på, hvem man er som forældre…

Tasken kan indstilles så den passer langt de fleste børn. Den er meget fleksibel – og kan dermed vokse med barnet – og tilpasses til årstidens tøj.

Trafiksikkerhed

Om man skal cykle eller gå langt – eller måske bare lige over en vej, så er det vigtigt, at man kan ses. Især i regnvejr, tåge og mørke. Og det har vi jo en del af i Danmark.

Tasken er udstyret med reflekser på alle sider af barnet. Det er altså lige meget om man kommer forfra, bagfra eller fra siden – man kan se taskens reflekser.

 Der medføler også et gult regnslag, som både sørger for, at der ikke kommer vand ind i tasken i tilfælde af regnvejr. Men så gør det barnet synligt i regn og mørke.

Tasken bidrager på den måde fint til synlighed i trafikken fra alle sider. Hvis man ikke synes det er tilstrækkeligt, så må man montere nogle små lygter i lynlåsene på tasken.

Anvendelighed

En ting er teori – en anden er praksis, sider de kloge. Og de har ret 😉

For hvad er en fin ergonomisk taske værd – hvis man ikke bruger funktionerne? Ingenting.

Tasken her, er praktisk indrettet og den har de nødvendige rum – hverken mere eller mindre.

Den indeholder

 • Et stort rum til bøger og evt. tablet/computer
 • Et mindre rum til mad
 • Et til penalhus, nøgler mm.
 • Et på siden til taskens regnslag
 • Et net til en drikkedunk (anbefaler at medbringe tom flaske)


Skoletasken Bergans of Norway 2GO 24L  rummer hele 24L. Det betyder, at den har et ret stor rum til tablet, bøger osv.  Dette rum er praktisk, fordi det kan indeholde alt hvad man skal have med. Ulempen ved denne inddeling er, at nogle børn måske putter alting ned i dette store rum. Det betyder at tasken kan komme ud af balance og imod hensigten, blive tung. Så jeg synes der ligger en opgave med at hjælpe barnet til gode vaner, når tasken skal pakkes.

Tasken er  - i modsætning til mange andre skoletasker – ikke udstyret med et rum ”ovenpå” tasken. Det betyder at der helt automatisk er fri bevægelse i nakken. Det er rigtig rart. Det skal dog siges, at hvis man indstiller ryghøjden til det mindst mulige – så vil det jo betyde at tasken kommer højere op – og op bag nakken. Det betyder intet ift. skulderremmene og de gode indstillinger af disse – kun i.f.t. den frie bevægelighed i nakken. (se billedet) 

Bunden af tasken er blød. Det betyder, at tasken ikke vejer så meget. Faktisk er den helt nede på 875 gram. Men det betyder også at tasken ikke står særlig stabilt.

Bergans lille ryg

Her ses det, hvordan tasken kommer op bag nakken, når den er indstillet i korteste indstilling af ryggen. 

Skoletasken Bergans bagfra

Æstetik


Æstetik er på alle måder en personlig sag.

Jeg synes, denne lilla taske med stjerner lander et sted, hvor alle kan være med. Den er klassisk og går ikke af mode om 6 måneder, når det er en ny TV-serie der er fremme.

Jeg synes, at de rigtig fint har fået indarbejdet reflekserne i taskens design, så man ikke tænker over at de er der. 

KEMI

Jeg har ikke forstand på kemi i taske og har ikke mulighed for at lave tests. Men jeg synes at kemi i ting til vores børn er vigtigt – og det ved jeg, du nok også synes. Om ikke andet er det rart at være informeret og kunne vælge med åbne øjne.

Derfor henviser jeg til de tests TÆNK har lavet i maj 2015. (https://taenk.dk/test/skoletasker-til-0-klasse/testede-produkter) - herunder skoletasken Bergans of Norway.

Helt kort kan jeg fortælle, at denne taske har fået topkarakter i alle tests vedr. kemi og er derfor fri for skadelig kemi.

Konklusion

Skoletasken Bergans of Norway kan indstilles fint til den helt lille 0. klasser. Den har rigtig mange indstillingsmuligheder og kan indstilles til de fleste børn. Spørgsmålet er om man får dem brugt alle mulighederne?  

Man kan med fordel hjælpe sit barn til gode vaner både i at tage tasken på (og få spændt remmene) og med at pakke den godt. Jeg tænker, at det er let gjort - men skal gøres.

Visuelt er det en klassiker, som ikke går af mode, på samme måde som tasker med mode-figurer sikker vil gøre. Den har bløde runde former og man kan tydeligt se at det er en skoletaske. Den har en smuk mørk lilla farve og stjerne i hvid og lilla. Jeg vil tro, at selv bedstemor vil sige at den er fin, når den skal vises frem.

TÆNK har testet den i maj 2015 og den har fået fine bedømmelser. Den indeholder altså ikke skadelig kemi.

Den vejledende udsalgspris er kr. 649,-  og du får et regnslag med i prisen. Det er en af de billigste tasker i testen. Jeg synes, du får et godt produkt for pengene, som kan anvendes på en måde, der er helt efter ergoterapeutens hoved.

Mit eneste forbehold for skoletasken Bergans of Norway 2GO 24L er, at man godt kan køre lidt træt i alle de indstillingsmuligheder, der er i tasken – og hvis den ikke er indstilles til barnet, så er det jo knap så smart… 

Hvis du vil se nærmere på tasken, så  kan du finde den nærmeste butik, der forhandler tasken her  https://www.bergans.com/About-us/Bergans/Store-Locator


Jeg har tidligere anmeldt


I de kommende uger, vil der komme anmeldelser af tasker

 • JEVA: Beginners
 • LEGO: Outbag basic og Optimo
 • ERGOBAG: Prime
Karin Kløjgaard Trolle

Jeg hjælper mødre med at forebygge og behandle ​skæve og flade babyhoveder - på gode, kærlige og naturlige måder - Der passes ind i din vante dagligdag - føles naturligt - og hverken som pligt eller træning. Jeg har været ergoterapeut i 10 år og jeg har også en kandidatuddannelse i pædagogik

 • Tanja siger:

  Men den skal vel ikke indstilles hver gang, eller hvad?

 • Karin Kløjgaard Trolle siger:

  Hej Tanja

  Ryggen, skulderstropperne (længde og vinkel) samt højden på brystremmen skal indstilles, når man køber den og igen ved sæsonskifte fordi der er stor forskel på størrelse af vinter- og sommerjakker.

  Man skal spænde bryst- og hofteremme hver gang – og regulere længden efter hvilket tøj man har på.
  – de stropper der regulerer dybden af tasken, skal reguleres hvis mængden i tasken ændres.

  Det er ikke fordi det er kompliceret, det skal bare gøres 🙂

 • […] Bergans of Norway 2GO 24L – Læs her […]

 • >