Sov på maven : din baby kan trygt sove på maven, hvis du er vågen...

Sov på maven: baby kan trygt ligge på maven og sove, hvis…

Sov på maven? Aj, Karin - nu rabler det da for dig... 

"Sov på maven" ja, ja - jeg mener det skisme alvorligt.

Det her er historien om Ida, der læste side 4 i Sundhedsstyrelsens pjece om vuggedød

Her får du historien om en mor, som pludselig opdagede, at der var realistiske alternativer til at ligge baby på ryggen i barnevognen...

Den mor hedder Ida.

Ida og Louis tager et hvil onsdag eftermiddag

Det er en flot solrig onsdag og klokken er 12.30. Ida ligger sig godt til rette på sofaen - lige i den varme solstribe der kigger ind ad vinduet. Den hvide iPhone på sofabordet er indstillet på podcasten ”Det, vi taler om” fra Radio 24/7.  Total yndlings program – no brainer – og ren underholdning. Lige klar, til at putte i ørene, når Louis lukker øjnene.

Ida tager Louis på 9 uger og placerer den lille fyr i den grønne Hummel heldragt med hans mave mod hendes bryst. Han slapper af med det samme og falder helt til ro. Det er helt tydeligt at trygheden i at ligge på mors bryst giver ro til den lille mand.

3-4 minutter senere snorker Louis trygt og sikkert på mors bryst. Ida rækker ud efter brochuren på sofabordet, som sundhedsplejersken havde med. ”Forebyg vuggedød” står der under billedet af en baby, der ligger på maven og ser svært tilfreds ud. Ida fnyser... Så tilfreds har Louis aldrig set ud, når hun har forsøgt at ligge ham på maven på hans legetæppe.

Ida åbner brochuren for at tjekke, at hun nu læste rigtigt.

og jo! På side 4 i brochuren står de magiske ord. Lige under det sted, hvor der med mørkerøde typer står: ”Læg altid spædbarnet til at sove på ryggen”. Lige dér står der de ord, Ida ikke havde bidt mærke i, før hun een i hendes Facebook-mødregruppe gjorde hende opmærksom på det.

Og ordene er: ” Kun hvis du selv er vågen, kan dit spædbarn sove på maven på dit bryst.”

Jamen for pokker altså. Det betyder jo, at det lille flade baghoved kan aflastes ved at Louis sover på maven på mors bryst hver eftermiddag. 

Siden den dag har Ida taget et daglig hvil med lille Louis sovende på brystet.

Det er med største fornøjelse, at hun tanker energi på ryggen, mens hun og Louis marinerer i oxytocin. Alt i mens Ida lytter til podcasten hvor Ditte Okman, Anna Thygesen, Nikolaj Vraa og de andre sladretanter gennemgår stort og småt - og intet er i "need to know"-kategorien.

og så tænker du måske… øhhh, godt for Ida – but why?

Og ja, det kan du da spørge... og ser du, det er jo sådan, at babyer sover temmelig meget. Og derfor ligger de også temmelig meget på ryggen. Når de ligger så meget på ryggen (som anbefalingerne siger, de skal), får de langvarigt tryk på hovedet. Og det er jo, som du ved, kilden til de flade og skæve baghoveder.

Så udfordringen er, at fjerne trykket fra babys hoved, mest muligt.

og Idas løsning er så (blandt andet): sov på maven.

Og du kan gøre præcis som Ida. Lave en daglig barselsrutine. En rutine hvor du ligger dig ned på ryggen [eventuelt med en god lydbog eller podcast i ørene] og så placerer du baby på maven, liggende dit bryst.

Vupti. Trykket på baghovedet er pist væk – og du er vågen og ”overvåger” baby. (og får slappet af samtidig med ;-))

Jeg LOVER dig, at det vil gøre en stor forskel for din babys hovedfacon

Ligge stille? Sov på maven? [*oh, skræk og ve*-emoji]

Hvis du nu er den, der super aktive type, der tænker ”jamen jeg kan da ikke ligge ned igennem en HEL lur – HVER dag” og får sådan et ”Oh, Skræk – oh, ve”-udtryk i hovedet ved tanken. Så tager du bare en vikle på – så kan du rejse dig, når du vil.

Smut du evt. lige over på den her blog om vikler, som fortæller dig mere om, hvorfor jeg bare knuselsker vikler. 

Det er jo total win win MED ekstra fordele

I min verden er det jo bare WIN WIN det her: Baby får en god lur, ingen tryk på hovedet OG mor får slappet af med god samvittighed.

Og så er virkeligheden, at der er ENDNU FLERE fordele ved denne daglige lur-rutine. Det er altså temmelig fantastisk.

Så når vi er udhvilede og baby har den smukkeste hovedfacon, kan vi glædes over en række andre ting. 

Det er for eksempel, at vi samtidig har styrket babys åndedræt og hjerteslag. [Det sker formodentlig primært fordi baby spejler dit åndedræt og hjerteslag]. Da hele anbefalingen om at ligge på ryg/mave handler om vuggedød, så er det naturligvis en væsentlig ting.

Det kunne også være at den tætte kontakt også udløser kærlighedshormonet Oxytocin. Oxytocin er godt for blandt andet amning, blodtryk, pulsen, din smertetærskel og stress. Desuden påvirker det tilknytningen mellem mor og barn.

Endnu en stor udfordringer ved at baby ligger meget på ryggen (ud over det flade baghoved) er, at baby vænner sig til at ligge på ryggen. Så det kan have et formål uden for baghovedproblematikken, at baby ligge så lidt som muligt på ryggen.

Nåhhh ja, og når baby ligger på maven og sover, så styrkes ryg, nakke og balance til at ligge på maven, når baby er vågen. På den måde er det også en måde at vænne baby til at ligge på maven (i modsætning til ryggen)

På vej til at trille...

Så med anbefalingen: sov på maven har Louis  det smukkeste runde hoved. Og han har vænnet sig til at ligge på maven - klar til snart at trille rundt over hele stuen.
Ida er nu udhvilet - klar til den nye hverdag, med et trillende barn 😉

Må jeg anbefale dig at lytte til 3 Podcasts?

Jeg har lavet en lille 2 siders PDF med anbefalinger af 3 Podcasts, du kan gribe fat i, hvis du har fået lyst til det. Den downloader du herunder. Du tilmelder dig samtidig min mailliste, hvor jeg fx sender den nyeste blog ud.

Karin Kløjgaard Trolle

Jeg hjælper mødre med at forebygge og behandle ​skæve og flade babyhoveder - på gode, kærlige og naturlige måder - Der passes ind i din vante dagligdag - føles naturligt - og hverken som pligt eller træning. Jeg har været ergoterapeut i 10 år og jeg har også en kandidatuddannelse i pædagogik

  • […] hele Karins blogindlæg: ”Sov på maven: baby kan trygt ligge på maven og sove, hvis du er vågen” på […]

  • >