Vikle, en fed måde at bære sit barn… - Ergokarin.dk

Vikle, en fed måde at bære sit barn…

Vikler
– fra nyfødt til du ikke vil bære mere

Denne video er et online-foredrag om vikler

 

Hvad er en vikle?

En vikle er et langt stykke stof med eller uden stræk, der kan bruges til at binde baby fast til bærerens krop.

 

Hvorfor bruge vikle?

En vikle er et dynamisk redskab, der tilpasser sig bæreren og barnet når den bindes. Det vil sige, at kroppens ”dagsform” er den, der tages udgangspunkt i, hver gang der bindes – i modsætning til fx en bæresele, der ens hver gang.

 

Fordele for babyen:

 • Lære at regulere egen temperature og vejrtrækning, da de er stimuleret af forælderen.
 • Frøstillingen fremmer fordøjelse og bøvser.
 • Frøstillingen modvirker refluks, kolik, indeklemt luft og forstoppelse, da mave til mave positionen giver massage til babyen.
 • Tid i frøstillingen i viklen har samme effekt, som når baby ligger på maven: det udvikler deres muskler omkring rygsøjlen og gør dem klar til at sidde og gå. Endnu en fordel er, at de ikke får fladt baghoved eller hoftedysplasi af denne stilling.

 

Fordele for forældrene/bæreren:

 • Man har hænderne fri til andre gøremål, mens man har baby I favnen.
 • Babys vægt er fordelt på hele overkroppen og bæres derfor i alle de store muskelgrupper.  Man får derfor ingen uhensigtsmæssig skæv holdning, som man kan gøre ved at have baby i armene.
 • Det er muligt at amme barnet diskret i viklen og det stimulere mælkeproduktionen.
 • Man kan give barnet flaske, mens man bevæger sig fx i et indkøbscenter.

 

Tilknytning, udvikling og den tætte kontakt

 • De første 9 måneder uden for maven har babyen brug for tæt menneskelig kontakt og tryghedsfornemmelse. Dette tilgodeser viklen, da den bindes stramt om babyen og forælderen og på den måde afgrænser babyen fra omverdenen inde mod forælderen.
 • Slyngebørn græder 40% mindre end andre børn. Når babyer ikke græder, er de afslappede og har mulighed for at lære og sove, hvilket er vigtigt for deres udvikling.
 • Når babyen bliver lidt større, fordre viklen udvikling/indlæring, da babyen observerer forælderens daglige aktiviteter og det er måden babyer lærer på fx empati, sociale kompetencer mm.
 • Da babyens nærheds- og sikkerhedsbehov er tilfredsstillede i viklen, er det også lettere for babyen at acceptere adskillelse fra forælderen.

 

Belejlighed

 • Med vikle har du barnet med overalt og 2 frie arme/hænder.
 • Du behøver ikke have barnevogn eller klapvogn med, hvilket kan være en fordel i fx offentlig transport og steder med trapper eller ujævnt terræn.

 

Værd at være opmærksom på

–          Viklen er et langt stykke stof og det kan for nogle være lettere uoverskueligt at lære at håndtere dette lange klæde, og finde den bindemetode, der passer til én.

 

–          Det er væsentligt at sætte sig ind i sikkerhed omkring brug af vikler.

På engelsk har man en huskeregel, der hedder ”TICKS-reglen”

T – tight

I – in view at all times

C – close enough to kiss

K – keep chin of the chest (babys own chest that is)

S – support back

Altså – bind viklen tæt – så tæt du kan kysse barnets hoved, du skal kunne se barnet, barnet hage må ikke komme med på barnets eget bryst og ryggen (og nakken) skal være støttet.

 

Forskellige vikler

Baby in sling

 

Strækvikle er et langt stykkes stof, der er elastisk på den korte led/højden. Den er typisk fremstillet i bomuldsjersey med lidt (5-10%) spandex i. De fås også i 100% bomuld, denne vævemåde, der så bevirker strækeffekten, kan dog hurtigere komme til at blive løs i strækken.

Denne strækeffekt gør, at det er en god begynder vikle, der er let at lære at binde.

Strækviklen vil man typisk opleve er for tung, når barnet vejer 7-9 kg – og derfor vil mange kun have glæde af en strækvikle i 3-6 måneder, før de vil have brug for et alternativt bæreredskab.

 

Fastviklen er et stykke stof, der er vævet på skrå som et stykke stof. Denne vævning gør, at det i teorien kan bære over 100 kg, og at den er lettere at binde, end hvis det bare var et almindeligt stykke lærred.

En fastvikle er det bæreredskab, der har de mest ergonomiske egenskaber. Delvist fordi den bindes til baby og bærer hver gang og delvist fordi der ikke er stræk baby kan ”hænge i”.

En fastvikle bruges til mange forskellige bæringer fx mave til mave, rygbæring, hoftebæring.

En fastvikle kræver noget teknik at binde. Da den ikke har stræk til at hjælpe med at tilpasse skal man stramme til i alle arbejdsgange, og det kræver delvist at man skal vide hvordan og delvist øvelse.

 

 

 

Bæremetoder/bindinger

Frøstilling

Frøstilling vil sige, at baby sidder med knæ over numsehøjde og ryggen i C-form. Denne stilling er den man (fx WHO) anbefaler fra nyfødt. Da vikler skal bindes så stramt, at baby er surret fast til bæreren, svarer en frøstilling mere til at baby ligger på maven end at baby sidder – der er nemlig ingen belastning på rygsøjlen.

 

Vuggestilling

I vuggestilling ligger baby på ryggen. Denne stilling er rigtig svær at placere baby i uden at baby får hagen på brystet, hvilket er problematisk, da det kan afklemme blodstrømningen i nakken. Denne problematik og faktum at frøstillingen har en masse fordele (som nævnt tidligere) gør, at det almindeligvis er tilrådeligt at bruge frøstilling og ikke vuggestilling.

Jeg har lavet et lille webinar på 15 minutter om vikler det kan ses her:  http://www.youtube.com/watch?v=yUethb3xUKo

 

Lær at bruge vikle

For den tekniske del vil jeg anbefale at bruge www.slyngeskolen.dk. Nadia Kristesten, ejer af Slyngeskolen, arbejder forskningsbaseret og meget pædagogisk i sine vejledninger.

 

 

Kilder:

Kirsten Sellins: Svøb dit barn

http://www.slingguide.co.uk/

http://slyngeskolen.dk/

http://pediatrics.aappublications.org/content/110/6/e70.full

http://www.svoebditbarn.dk/05_videnskabeligt.html

http://whqlibdoc.who.int/publications/2003/9241590351.pdf

 

Karin Kløjgaard Trolle

Jeg hjælper mødre med at forebygge og behandle ​skæve og flade babyhoveder - på gode, kærlige og naturlige måder - Der passes ind i din vante dagligdag - føles naturligt - og hverken som pligt eller træning. Jeg har været ergoterapeut i 10 år og jeg har også en kandidatuddannelse i pædagogik

>